Assertief zijn valt niet mee, daar ben je zelf waarschijnlijk al achter gekomen! Assertiviteit is nodig om je doelen te bereiken en om makkelijker door het leven te gaan. Door assertief te zijn, vergemakkelijk je jouw leven en ga je makkelijker het leven door.
Assertief gedrag op je werk
Ben jij niet assertief? Dan kan het leven vrij lastig zijn. Dit klinkt misschien een beetje overdreven, maar je zal dit dagelijks ervaren. Met assertief gedrag bereik je veel meer dan wanneer je je ingetogen opstelt. Assertief zijn is niet alleen belangrijk in je privé situatie, maar ook en misschien wel vooral op je werk. Je moet je assertief opstellen wil je je doelen bereiken. Wil jij je verder ontwikkelen op je werk of een leukere baan vinden? Dan zal je je toch echt assertief, of in ieder geval assertiever moeten opstellen. Doe je dat niet, dan zal je de komende 10, 20, 35 of 40 jaar niet verder komen dan je nu bent. Waarschijnlijk is dit niet wat jij wilt, toch?
Assertief zijn in je relatie
Assertiviteit in je relatie is een belangrijk punt. Het gaat er niet om wie assertief het sterkst is, er moet ook geen strijd zijn. Het is echter wel belangrijk dat je in een relatie beide aan kunt geven wat je ergens van vindt of hoe je ergens over denkt. Je hebt samen een relatie en bepaalt samen hoe jullie je relatie invullen en hoe je je relatie gezond houdt. Wanneer één van beide dit doet, dan is de kans groot dat het vroeg of laat fout gaat.
Voorbeelden van assertief communiceren
“Laat iemand niet voordringen” Iemand zonder assertief gedrag zal hier niets van zeggen. Toch is het normaal om hier op te reageren omdat jij aan de beurt bent en niet degene die heeft voor gekropen. Klinkt dit kinderachtig? Nee absoluut niet! Het gaat erom dat je voor jezelf op durft te komen en dat je niet over je heen laat lopen.
“Leer Nee zeggen” Kun jij je niet assertief opstellen naar anderen toe, dan zal je op elke vraag ‘ja’ antwoorden. Ook als je dit liever niet had gewild. Waarom zeg je dan toch ja? Omdat je je niet assertief op kan stellen… Durf nee te zeggen! Doe je dit niet, dan heb je grote kans dat mensen gebruik van je maken.
“Straal assertiviteit uit” Ga niet ingetogen van de mensen af staan. Meng je tussen je familie, vrienden en collega’s in, stop met piekeren en praat gezellig mee, laat jouw mening horen en laat weten wat jij vindt. Neem een overtuigende houding aan en laat zien dat je niet over je heen laat lopen! Straal assertiviteit uit tijdens een sollicitatiegesprek. Assertief zijn tijdens je sollicitatie kan de doorslag geven dat je die baan krijgt die je graag wilt.
DIRECT TOEGANG TOT DE CURSUS
Wat is subassertief gedrag?
Wat is sub assertief? Subassertief is het tegenovergestelde van assertief zijn, het niet assertief zijn. Je gedraagt jezelf subassertief als je alles altijd maar door een ander laat bepalen. Als je nooit je eigen wensen en behoeften laat merken naar een ander toe. Subassertief ben je als jij jezelf altijd maar wegcijfert en anderen laat bepalen wat er gebeurt, wat je gaat doen of hoe iets moet gebeuren. Door je niet assertief te gedragen vermijd je bijvoorbeeld gesprekken, conflicten en aanvaringen die opgelost moeten worden. Door ze te vermijden blijf je met je boosheid rondlopen en blijf je hier maar over piekeren. Alleen omdat je jezelf niet uit durft te spreken over hetgeen wat is voorgevallen.
Het is dus belangrijk dat dingen worden uitgesproken en worden opgelost. Alleen dan kun je dingen los laten. De meeste mensen die hier last van hebben beseffen het wel degelijk, maar willen het vaak niet toegeven. Sta open voor een positieve verandering en jezelf assertief gedrag aan te leren.
Gevolgen van niet assertief zijn
Het gevolg van het niet assertief gedragen zijn boosheid, het gevoel van onrecht, onzekerheid, spanning en stress. Hoe komt dat? Omdat je altijd het gevoel hebt dat iets niet eerlijk gebeurt, dat er nooit naar je geluisterd wordt en je het idee hebt dat mensen dwars door je heen kijken, ontstaat er een negatief zelfbeeld met de bijbehorende effecten zoals boosheid, onzekerheid en stress. Dit zijn dingen die je (vaak onverwachts) dagelijks mee maakt. Hoewel het erg vervelend is, is hier wel iets aan te doen. Je kunt bijvoorbeeld de e cursus zelfvertrouwen volgen. Door meer zelfvertrouwen te krijgen, zal jouw assertiviteit vergroten en zullen de mensen om je heen niet meer over je heen lopen en gebruik maken van jouw zwakheid. Namelijk je onzekerheid!
DIRECT TOEGANG TOT DE CURSUS