Hoe word ik meer assertief?Meer assertief gedrag tonen begint bij meer zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is de basis van assertiviteit. Het is dan ook logisch dat je zonder zelfvertrouwen niet voor jezelf op kan komen en niet assertief kunt reageren. Met onze cursus online zelfvertrouwen / assertiviteitstraining, leer je stap voor stap hoe je meer zelfvertrouwen krijgt en meer assertief wordt. Meer zelfvertrouwen zorgt gegarandeerd voor meer geluk in je leven.

Wat is meer assertief zijn?

Assertief zijn is, niet over je heen laten lopen en van je afbijten. Je zelfvertrouwen tonen naar anderen is goed. Je mag best laten zien dat je zelfverzekerd bent en dat je niet bang bent om assertief te reageren omdat jij niet minder bent dan een ander. Enkele voorbeelden van assertief reageren zijn:

  • Voor jezelf opkomen
  • Je eigen grenzen bepalen
  • Duidelijk je mening geven
  • Leren om te gaan met kritiek
  • Een verzoek kunnen weigeren
  • Kritiek uiten naar anderen
  • Laat zien wie je bent
  • Laat zien wat je kan

Ben ik assertief?

Weet jij van jezelf hoe assertief je bent? Een simpele test is om voorbeelden te zoeken waarbij je assertief moet reageren. Je schrijft dan in alle eerlijkheid op hoe jij hierop zou reageren. Als je een laag zelfvertrouwen hebt en je bent niet assertief, dan zal je dat eenvoudig uit je antwoorden kunnen halen die je hebt opgeschreven. Je kunt het ook in real life proberen. Dit hoeft je niet meteen te doen, maar het is wel een goede test en je kunt het gelijk in de praktijk toepassen. Sta je morgen vroeg in de rij bij de ah en kruipt er iemand voor? Stoot je collega drinken over je heen en zegt hij of zij niks? Bestel je iets te eten en is het te vet of te koud? Zorg dan dat je hier iets van zegt door assertief te reageren. Als het je lukt, dan merk je gelijk dat je zelfverzekerder wordt, hierdoor krijg je weer meer zelfvertrouwen.

DIRECT TOEGANG TOT DE CURSUS

Waarom moet je assertief worden?

Omdat je anders altijd aan het kortste eind trekt en jij jezelf altijd teleur stelt. Je kent het vast wel, je bestelt een gerecht en als je hem krijgt is het veel te vet of te koud. Of je vraagt om ijsklontjes in je drankje, maar die zijn ze vergeten. Of de man naast je bij de bakker die dringt voor. Dit zijn simpele voorbeelden van veel voorkomende dingen waar je zeker iemand over aan mag spreken en dit is helemaal niet gek. Sterker nog, het is raar als je niets van zegt! Waarom zou je alles moeten pikken en altijd maar moeten buigen voor een ander? Laat dingen gaan zoals jij dat wilt, zoals ze horen te gaan en dat het op een eerlijke manier gaat. Zorg dat je laat zien dat je zelfverzekerd bent tijdens een sollicitatiegesprek. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Veel dingen worden bepaald door de manier hoe jij je opstelt tegenover een ander.

Wat zijn assertieve eigenschappen?

Iedereen een kent wel zo iemand die altijd zijn woordje klaar heeft, zich overal in mengt, met iedereen een gesprek kan beginnen en altijd het hoogste woord heeft. Je zal vast in jezelf denken ‘hoe doet hij dat nou’? Hoe kan het dat hij dat zo makkelijk doet en hoewel ik dat zou willen, het mij niet lukt! Ook jij kan assertiever worden. En ook jij kan eenvoudig een gesprek aangaan met iemand die je niet kent, je in een gesprek mengen of jezelf eens laten horen. Zoals gezegd begint meer assertief gedrag allemaal bij meer zelfvertrouwen. Je kunt hier direct mee starten door onze online cursus zelfvertrouwen te volgen. Stap voor stap wordt je uitgebreid begeleid in deze cursus. Volg de cursus in je eigen tijd, wanneer het jou uit komt en op jouw eigen manier.

DIRECT TOEGANG TOT DE CURSUS