Een sociale fobie kan een behoorlijke last met zich meebrengen. Wanneer je hier last van hebt ben je altijd bang voor reacties en kritiek van anderen.
Je voelt je ongemakkelijk in situaties zoals sociale contacten, tijdens een feestje, maar ook tijdens het boodschappen doen. Zelfs tijdens telefoneren, in extreme gevallen kan een sociale fobie al een probleem zijn bij alleen het overgaan van de telefoon. Dit kan zich uiten in paniekaanvallen, hartkloppingen, hyperventilatie of misselijkheid. Waar komt een sociale fobie eigenlijk vandaan? Kom dit door mijn lage zelfvertrouwen? Je zelfvertrouwen kan je zien als een basis die goed moet zijn, wil je van je sociale fobie afkomen. Wanneer je een laag zelfvertrouwen hebt, voel je je niet zeker van jezelf. Je hebt dan negatieve gedachten en hebt het idee dat je niks kan. Dit kan de oorzaak zijn van jouw sociale fobie en het kan je sociale fobie versterken.
Wat is een sociale fobie eigenlijk?
Bij een sociale fobie ben je alsmaar bang dat je jezelf belachelijk maakt. “Hoe denken anderen over mij?” Alleen al de gedachten dat je bijvoorbeeld naar een feestje, etentje of verjaardag zou moeten zorgt er al voor dat je de angst voelt. Een sociale angst in mindere mate is bijvoorbeeld dat je bang bent voor het geven van presentaties. In dit geval is het meer podiumvrees. Toch is ook dit een vorm van sociale fobie. Deze kan zich dan ook in vele verschillende vormen uiten. Je vermijdt sociale contacten, je vermijdt feestjes en wilt geen bezoek ontvangen. Een dagje gezellig weg of op een terras zitten dat doe je ook niet meer. Wanneer deze angst je leven gaat beïnvloeden is het tijd dat je hier iets aan gaat doen. Want ook jij kunt hier iets aan doen. Blijf niet met je sociale fobie lopen voordat het nog erger wordt.
DIRECT TOEGANG TOT DE CURSUS
Ik raak in paniek door mijn sociale fobie
Hoewel je weet dat er geen echt gevaar dreigt, ben je toch ontzettend bang dat er iets kan gebeuren of je iets fout zal doen. Je wilt een goede indruk achterlaten en juist daardoor wordt je erg gespannen. Zo krijg je het gevoel dat je de situatie niet aankunt waardoor je eigenlijk nog meer in paniek raakt. Een dergelijke paniek kan minuten tot uren duren en gaan vaak pas over wanneer de situatie waarvoor je bang bent is verdwenen. Het word nog erger als die angst in jouw ogen helemaal niet verdwijnt en het geen uren duren, maar het weken, zelfs maanden of jaren kan duren. Een sociale fobie kan echt extreme vormen aannemen en jou het gevoel geven dat je bang bent van alles en iedereen om je heen.
Hoe kan ik van mijn sociale fobie afkomen?
Het is nog steeds niet helemaal duidelijk waarom de één wel last heeft en de ander geen last heeft van een sociale fobie. Erfelijkheid lijkt hier echter een rol in te spelen. Dit wordt gedacht omdat het in sommige families vaker voorkomt dan normaal, maar ook dit is nooit bewezen. Het is ook niet duidelijk of een angststoornis de oorzaak of het gevolg kan zijn van diverse situaties.
Gelukkig kun je iets aan je situatie doen. Wat in eerste instantie het belangrijkste is, is om meer zelfvertrouwen te krijgen en meer zelfverzekerd te worden van jezelf. Als je meer zelfvertrouwen hebt en je bent zeker van jezelf, dan sta je sterk in je schoenen en heb je het gevoel dat je veel aan kan. Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je je niet eenzaam voelt tussen andere mensen en je jezelf wegcijfert. Zelfvertrouwen zorgt dat jij jezelf net zo ziet als ieder ander om je heen. Onze cursus blijvend zelfvertrouwen gaat jou hier gegarandeerd bij helpen.
DIRECT TOEGANG TOT DE CURSUS