Zelfvertrouwen bij een puber vergrotenGeen zelfvertrouwen bij een puber is erg vervelend. Zeker op een leeftijd dat je regelmatig van je af moet bijten omdat je anders wordt gepest door mede scholieren of kinderen uit de buurt. Het is verstandig om hier echt iets aan te doen en ervoor te zorgen dat uw kind meer zelfvertrouwen krijgt. We leven nou eenmaal in een wereld waarin wordt gepest, gescholden en beledigd. Hoewel dit geen normaal gedrag is, heeft iedereen hier wel eens mee te maken (gehad). Dit gedrag komt vaak voor op school van de puber. Bij pesten worden de zwakkelingen eruit gepakt. Dit wil niet zeggen dat je daadwerkelijk een zwak persoon bent, maar vaak wel iemand bent zonder zelfvertrouwen. Dit kan voor zowel de puber als voor de ouders heel vervelend zijn om hiermee om te gaan. Het is belangrijk om het zelfvertrouwen bij een puber zo snel mogelijk te vergroten.

Waarom kan het zelfvertrouwen bij een puber zo laag zijn?

Geen zelfvertrouwen bij een puber kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zijn dat het kind het gedrag van een of zijn beide ouders overneemt. Hier heb ik een stukje over geschreven zoals je hieronder in het volgende onderwerp kunt lezen. Verlegenheid kan ook een reden zijn. Wanneer je verlegen bent, dan kom je vaak hetzelfde over als iemand zonder zelfvertrouwen. Ook het uiterlijk en de kleding van een kind kunnen veel invloed hebben in het gedrag van kinderen om hem of haar heen. Dit bepaald voor een groot deel de zelfverzekerdheid van een kind.

DIRECT TOEGANG TOT DE CURSUS

Wat is de invloed van ouders bij een kind zonder zelfvertrouwen?

Het kan aan de ouder(s) liggen. Je bent als ouder een voorbeeld voor je kind(eren) en je hebt er een groot aandeel in als het gaat om de ontwikkeling van je kind. Dat wil ook zeggen dat wanneer jij geen zelfvertrouwen hebt, je kind dit van jou overneemt. Kinderen voelen het aan en zien wanneer jij onzeker bent. Omdat je een voorbeeldfunctie bent, kan het kind denken dat dit hoort. Een eenvoudige vergelijking is, rokende ouders. In de meeste gevallen zie je dat een kind van rokende ouders op jonge leeftijd ook begint met roken. De reden is omdat hij zijn ouders als voorbeeld ziet en dat gedrag overneemt. Zo werkt het ook met zelfvertrouwen. Zorg dat je zelf eerst zelfverzekerd bent en zelfverzekerd overkomt (mocht je dit niet zijn). Straal dit uit naar je kind en help hem of haar dan met het opbouwen van zelfverzekerdheid.

Hoe kan ik het zelfvertrouwen van een puber vergroten?

Gelukkig zijn er mogelijkheden om het zelfvertrouwen van een kind te vergroten. Hier een aantal tips om het zelfvertrouwen van een puber te vergroten:

  • Moedig je kind aan om met andere leeftijdsgenootjes om te gaan

Door met andere kinderen om te gaan leert je kind om te gaan met andere mensen (sociale contacten), leert je kind nieuwe dingen ontdekken en te ervaren hoe het is op een andere plak dan alleen thuis te zijn met altijd hetzelfde vriendje of vriendinnetje.

  • Zorg dat je kind onafhankelijk wordt

Als ouder wil je je kind een zo makkelijk mogelijk leven geven. Toch is het teveel beschermen van je kind niet altijd goed. Wanneer je als ouder altijd de problemen van je kind oplost, dan krijgt hij of zij de indruk dat een probleem wordt opgelost door een ander.

  • Geef je kind complimentjes

Als je je kind een complimentje geeft, dan krijgt hij of zij daar automatisch meer zelfvertrouwen van. Dit komt omdat de onzekerheid van ‘niks goeds kunnen doen’, weg wordt genomen en je laat zien dat hij of zij wel goed is in wat hij of zij doet. Wijs je kind er ook op wanneer het niet goed is!

  • Laat je kind mee beslissen in het maken van keuzes

Het is belangrijk dat je je kind leert beslissingen te nemen en zelfstandig te zijn. Door zelfstandig te zijn krijgt het kind zelfvertrouwen en door het nemen van beslissingen ziet een kind in dat het je leven kan beïnvloeden.

  • Praat met je kind over zijn of haar onzekerheden

Meestal weet je maar al te goed wat je kind doormaakt. Praat over deze gevoelens en probeer onzekerheden weg te nemen. Geef aan wat onzekerheid is en wat je eraan kunt doen.

  • Zorg dat je zelfverzekerd overkomt naar je kind toe

Belangrijk is dat je zelfverzekerd overkomt naar je kind toe. Als rolmodel voor je kind heb je een voorbeeldfunctie. Gedraag je je zelfverzekerd, dan heb je grote kans dan je kind dit van je overneemt.

  • Cursus blijvend zelfvertrouwen

Door het volgen van onze cursus word je stap voor stap begeleid naar meer zelfvertrouwen bij een puber. Een fijne cursus voor kinderen waarin de ouders hun kind kunnen bijstaan en begeleiden. Makkelijk omdat het een online cursus is waarbij u zelf bepaald waar en wanneer u en uw kind hier voor gaan zitten. Klik hieronder op de ‘toegang’ button om direct naar de cursus te gaan.