Ben jij op zoek naar effectieve zelfvertrouwen tips die je gelijk toe kunt passen? In dit artikel geef ik je 12 gratis zelfvertrouwen tips die je snel en eenvoudig toe kunt passen en ook nog eens effectief zijn!

Niet iedereen heeft zelfvertrouwen, maar wel iedereen kan zijn of haar zelfvertrouwen vergroten. Begin eerst eens met deze zelfvertrouwen tips. Het is heel vervelend en vooral lastig als je geen zelfvertrouwen hebt en niet zelfverzekerd bent. Dit geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner en de mensen om je heen. Denk aan je familie, vrienden, maar ook collega’s en mensen die je in het openbaar ontmoet. De ontmoeting en communicatie is vrijwel altijd moeilijk. Blijf hier niet mee lopen, ook jij kan meer zelfvertrouwen krijgen. Ik wil jou hier graag bij helpen en om je een beetje op weg te helpen heb ik een aantal zelfvertrouwen tips opgeschreven die je zelf eenvoudig kunt toepassen. Je kunt gelijk beginnen met het toepassen van deze zelfvertrouwen tips. Succes!

Tip 1 Krijg meer zelfvertrouwen door zelfacceptatie

Zelfacceptatie is een belangrijke tip als het gaat om het krijgen van meer zelfvertrouwen. Als je jezelf accepteert, dan zit je lekker in je vel en voel je je niet onzeker. Van zelfacceptatie krijg je meer zelfvertrouwen! Het heeft geen nut om je elke dag druk te maken om je onzekerheden, ook jij kan je onzekerheid overwinnen. Geloof in jezelf, accepteer jezelf en voel je goed zoals je bent. Ga niet elke dag lopen piekeren en stressen, maar gebruik die tijd voor nuttige, leuke dingen en voel je energiek in plaats van ingetogen, moe of depressief.

Tip 2 De kracht van positief denken voor meer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen betekend ‘positief zijn’ en positief over jezelf zijn. Wanneer je negatief denkt, ben je vaak over alles negatief, ook over jezelf. Met negatief denken zal je je zelfvertrouwen dus zeker niet terugwinnen. Waar je mee moet beginnen is jouw negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten. Dit is een stukje “mindset” zoals ze dat noemen. Mindset is de manier van denken die jou als persoon positief kan veranderen. Het is een uitdaging met tegenslagen, maar je merkt al snel dat positieve gedachten veel invloed in je leven hebben. Je wordt vrolijker, energieker en gelukkiger waardoor je meer zelfvertrouwen zal opbouwen. Deze tip kun je direct toe passen. Zet je negatieve gedachten om in positieve gedachten. Denk niet bij alles dat het je niet lukt, dat je het niet weet of kan. Doe het gewoon en zeg tegen jezelf dat je het wél kan!

DIRECT TOEGANG TOT DE CURSUS

Tip 3 Waar ben je onzeker over?

Waar ben je onzeker over en wat zijn de dingen die jou onzeker maken? Stop met je negatieve zelfbeeld! Pak een pen en papier en noteer alle punten waarbij jij je onzeker voelt. Meestal zijn er meerdere oorzaken. Ben je bijvoorbeeld onzeker over je uiterlijk, onzeker in je relatie, over contact maken met mensen om je heen, of je intelligent genoeg bent of over je kunnen en vaardigheden of ben je op zoek naar een leukere baan? Vraag aan de mensen die dicht bij je staan en veel voor jou betekenen of zij kritisch antwoord willen geven op de vraag “denk jij dat ik onzeker ben en waaraan zie jij dat”? Degene die jou goed kennen zien weer andere dingen dan jij zelf ziet. Schrijf deze punten op en ga kijken wat je hier aan kunt veranderen. Het zal je verbazen hoeveel je zelf kunt veranderen om het een positieve draai te geven en meer zelfvertrouwen te krijgen.

Tip 4 Vergelijk jezelf niet met anderen

Je moet trots zijn op jezelf en als je dat niet bent… dan zal je daar trots op moeten worden! Niemand is perfect, ook een ander niet waarvan jij denkt dat hij of zij dat wél is. Als je jezelf met een ander gaat vergelijken, dan is in jouw ogen iedereen beter dan jou. Waarom zou je over jezelf twijfelen? Dat maakt je alleen maar onzeker en mensen zien dat. Mensen maken hier gebruik van waardoor jij nog minder in jezelf gelooft. Laat zien wie je bent. Sta sterk in je schoenen en kijk naar wie jij bent, niet naar een ander! Je beoordeelt een ander alleen maar op zijn of haar uiterlijk, denk jij dat hun wel allemaal zelfverzekerd en zeker van zichzelf zijn? NEE! En waarom niet? Omdat wij allemaal wel eens onzeker zijn. Ook degene die zeggen dat zij dat niet zijn.

Tip 5 Neem risico’s en maak keuzes

Het gaat niet altijd zoals jij dat wilt en het zit nou eenmaal weleens tegen. Moet dit jouw zelfvertrouwen dan verminderen? Je bent echt niet de enige die dit overkomt, het overkomt ons allemaal! Ben jij niet tevreden met jezelf of met wat en hoe je doet? Verander van gedachten, verander van doen en laat zien dat het ook anders kan. Ga niet denken dat jij het niet kan. Zoek een leuke baan, sla eens een hele andere weg in, een weg die jij leuk vindt, ook al heb je er geen ervaring mee. Laat jezelf zien tussen anderen en ga niet zielig in een hoekje zitten. Jij bent net zoveel als een ander, laat dat zien. Ga niet twijfelen, denk niet bij alles, ‘ja maar’, ‘wat als’, enzovoort. Maak keuzes en neem risico’s. Doe je dat niet, dan zal je hierin blijven hangen. Wees niet bang om een keer onderuit te gaan!

Tip 6 Straal meer zelfvertrouwen uit

Zorg dat je gedurende de dag op je houding let, heel belangrijk. Ga rechtop lopen en ga rechtop zitten. Loop niet met een kromme rug en ga niet als een zoutzak op een stoel of op de bank zitten. Als je rechtop loopt en zit, dan straal je direct meer zelfvertrouwen uit en voel je je een stuk zekerder.

DIRECT TOEGANG TOT DE CURSUS

 

Tip 7 Verzorg jezelf goed

Een hele simpele tip die je gelijk toe kunt passen en gelijk al merkt dat je je zekerder voelt. Kleed je netjes en verzorg je goed. Zo kom je gelijk zelfverzekerder over, heb je makkelijker contact met mensen en nemen mensen jou ook serieuzer. Op deze manier voel je je gelijk zelfverzekerder en voel je jezelf goed. Je hoeft niet ineens honderden euro’s uit te geven aan nieuwe kleding, maar zorg dat wat je aandoet netjes, schoon en redelijk nieuw is. Vergeet je oude verwassen kleding en vergeet je afgetrapte schoenen. Kleed je netjes, verzorg jezelf goed en vergeet je haar niet 😉

Tip 8 Doe nieuwe dingen

Nieuwe dingen doen is niet alleen leuk, het is ook spannend. Wat heeft dat met zelfvertrouwen te maken denk je? Door nieuwe dingen te doen kom je uit je comfort zone, kom je op nieuwe plekken, leer je nieuwe dingen doen en nieuwe mensen kennen. Dit geeft je meer zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat je een leuker en daardoor gelukkiger leven krijgt.

Tip 9 Ontspan en stop met stressen

Denk je nou echt dat piekeren jou verder gaat helpen naar meer zelfvertrouwen? Nee! Piekeren is negatief en je lost er niks mee op. Als je piekert concentreer je je op het probleem. Dit maakt het probleem alleen maar groter en het maakt jou onzekerder. In plaats van piekeren ga je een oplossing bedenken. Stoppen met piekeren betekend al snel een hele last van je schouders. Mensen die piekeren doen dat vaak, of dat nou bewust of onbewust is, de hele dag door. Dit kost enorm veel energie. Laat het los, stop met stressen en ontspan. Ga eens lekker een boek lezen in de tuin, een stuk fietsen door de natuur of een uurtje wandelen door het bos. Zo laat je dingen los, zet je je gedachten op iets anders en ben je niet de hele tijd aan het piekeren.

De cursus ‘Nooit meer zorgen of stress‘ kan jou hierbij helpen.

Tip 10 Geef jezelf een compliment

Door jezelf te complimenteren word je blij. Je merkt ineens dat je iets hebt gedaan waarvan je dacht dat je het niet kon. Dit hoeft niet iets groots te zijn, je kunt jezelf ook een compliment geven omdat je iets kleins voor elkaar hebt gekregen waarvan je dacht dat je het niet kon. Geef regelmatig een compliment. Door een compliment word je vrolijk en van vrolijkheid krijg je meer zelfvertrouwen. Dit lijkt in het begin misschien een beetje vreemd, maar waarom zou je jezelf geen compliment mogen geven als jij iets positiefs of iets goed hebt gedaan?

Tip 11 Heb een mening

Jouw mening doet ertoe! Als je iets voor elkaar wilt krijgen, lat je dan horen, meng je in een discussie. Als je ergens een ander idee bij hebt dan je collega, leg hem of haar jouw idee dan voor. Wil je perse dat iets op jouw manier gebeurd, maak dat dan duidelijk naar de ander toe. Jouw mening is net zoveel waard als dat van een ander.

Tip 12 Ik ben ge-wel-dig!

Ik wil afsluiten met een simpele, maar effectieve zelfvertrouwen tip. Zeg het gewoon eens hardop… Ik Ben Ge-Wel-Dig! Accepteer jezelf en ben tevreden met wie je bent en wat je kan.