Ben je vaak zenuwachtig en nerveus en weet jij je dan geen houding te geven, of voel je je niet op je gemak tussen anderen? Dit kan te maken hebben met een laag zelfvertrouwen.
Wanneer je weinig of geen zelfvertrouwen hebt, dan voel je je al heel snel niet op je gemak. Je voelt je dan zenuwachtig en gedraagt je nerveus. Bijvoorbeeld in het gezelschap van anderen. Dit kan zijn in het café, in de stad of op je werk waar je je niet prettig voelt tussen je collega’s. De reden hiervan is dat je zelfvertrouwen mist en jij niet zeker bent van jezelf. Je hebt het idee dat iedereen je aan zit te staren en dat ze over je praten. Dit kan een heel benauwend gevoel geven dat absoluut niet fijn is.
Altijd op het verkeerde moment zenuwachtig en nerveus
Zenuwachtigheid en nerveusheid komen altijd op het verkeerde moment. Ga je gezellig een avondje naar de film, dan zit je er tegenop. Je hebt het gevoel alsof er een steen op je maag ligt en je voelt je wat misselijk. Wat een enorm vervelend gevoel, zeker omdat je dit gevoel ook hebt bij de normaalste dingen, zoals even naar de supermarkt gaan om boodschappen te doen. Dit betekend dat je bijna dagelijks last hebt van misselijkheid omdat je zenuwachtig bent. Wanneer je gezellig een dagje weg hebt gepland samen met je vriendin of met vrienden heb je er ook last van. Dit kan je dag aardig bederven.
Het is echt aan te raden dat je hier iets aan gaat veranderen. Als je niets aan je probleem doet, dan heb je kans dat je op den duur last gaat krijgen van een sociale fobie. Een sociale fobie (of sociale angststoornis) geeft brengt een grote onzekerheid met zich mee in de meest alledaagse gebeurtenissen. Je kunt je dus voorstellen dat bij alles wat je doet en op alle plekken waar je komt, je last zal hebben van je onzekerheid. Blijf hier niet mee lopen en volg de cursus zelfvertrouwen om van je onzekerheid af te komen zodat ook jij, net als ieder ander, weer fijn, makkelijk en gelukkig door het leven kan gaan.
DIRECT TOEGANG TOT DE CURSUS
Is er een tip die ik kan toepassen tegen zenuwachtigheid en nerveusheid?
Als ik je één tip mag geven, “probeer je niet zo druk te maken”. Doe eventueel een paar ontspanningsoefeningen om je zenuwachtigheid onder controle te krijgen. Dit is misschien wat makkelijk gezegd, maar probeer jezelf er bewust van te maken dat je zenuwachtig bent. Als je weet waar je zenuwachtig over bent, probeer dit gevoel dan te ervaren. Je kunt dan tegen jezelf zeggen dat het wel goed komt en het helemaal niet nodig is om je zo te voelen. De volgende keer als je zenuwachtig bent, sta je even stil bij je gevoel en bij het moment zelf. Je probeert dan de focus te leggen op de gedachte dat er niets aan de hand is. Vraag jezelf op zo’n moment ook eens af waar je je zenuwachtig en nerveus voelt. Waarschijnlijk weet je er geen antwoord op te geven.
Kan stress ook een oorzaak zijn van mijn zenuwachtigheid en nervositeit?
Ja absoluut! Vaak wordt stress als oorzaak gezien van zenuwachtigheid. Als je gestrest bent weet je je geen raad met de situatie waar je in zit. Hierdoor wordt je zenuwachtig en nerveus. Zelfs na het moment waarvoor je zenuwachtig was, kun je er nog lang over blijven piekeren waardoor je nog steeds zenuwachtig bent. Mensen die veel blijven piekeren en vaak zenuwachtig zijn, blijken vaak gestrest te zijn. Je kunt iets tegen je stress doen en weer ontspannen en positief door het leven gaan. Het is niet fijn als je regelmatig gespannen bent en hier moet je ook niet mee blijven lopen, zeker niet omdat er een oplossing is. Krijg meer vertrouwen in jezelf, stop met stressen en je zorgen maken, stop met piekeren en ga weer genieten van je leven!
DIRECT TOEGANG TOT DE CURSUS NOOIT MEER ZORGEN OF STRESS